När man pratar om börsen i Sverige menar man oftast OMX30 som omfattar de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Så när man ställer sig frågan vad en rimlig avkastning på börsen kan tänkas vara, är det ofta OMX30 som åsyftas. Frågan är inte helt enkel att besvara då det finns lite olika sätt att se på börsens utveckling. Till att börja med kan man naturligtvis titta på utvecklingen ur ett historiskt perspektiv, men det är ingen mall för hur en framtida börsutveckling kommer att se ut. Den kan dock ge en liten fingervisning.
Börsens utveckling över tid
Under de senaste 30 åren (1990-2020) var det bästa börsåret år 1999, då OMX30 gick upp med 70%(!) Den siffran kan jämföras med OMX30s sämsta år, 2008, då nedgången var närmare – 40%. Men trots den volatilitet som förekommer på börsen har den genererat en avkastning på +799,24% (exkl. utdelning) om man ser till de senaste 30 åren. Detta ger en avkastning på ungefär 7,17% (exkl. utdelning) på årsbasis. Standardavvikelsen brukar på lång sikt vara ca 20%. Det innebär att börsen normalt kan röra sig 20% upp eller ner från börsens genomsnitt på 10%, något som är förväntat. Det är inte heller ovanligt att det förekommer större avvikelser än så. Som investerare på börsen är det därför viktigt att ha is i magen under såväl toppar som dalar. Allt för ofta sker stora avyttringar av aktier precis efter ett kraftigt börsras medan stora aktieposter inhandlas strax innan börsen uppnått sin toppnivå – med andra ord en perfekt investeringsstrategi för den som vill förlora hela sitt kapital.
Så vad är då en rimlig avkastning på börsen, rent konkret? Aktiegurun Warren Buffet menar att en avkastning runt 7% bör anses som rimligt ur ett långsiktigt perspektiv. Viktigt att poängtera är dock att den årliga avkastning på 7,17% som OMX30 har genererat de senaste 30 åren inkluderar inte återinvesterad utdelning. Alltså ligger den historiska årliga avkastningen snarast omkring 11-12% om den återinvesterade utdelningen också beaktas.
Så länge man som investerare bibehåller en långsiktighet i sitt sparande, gärna månatligt, är aktier en mycket bra sparform som dessutom generar en märkbar ränta-på-ränta effekt, i synnerhet om utdelningen återinvesteras.
Aktier jämfört med andra investeringar
De som föredrar att investera i fastigheter brukar använda argumentet att fastigheter är enklare att värdera än aktier då de inte påverkas av marknadens volatilitet i samma utsträckning. När man ser till den historiska avkastningen på fastigheter och aktier så ligger de ganska nära varandra sett till en period om 5-10 år. Den tydligaste nackdelen med att investera i fastigheter är att det krävs ett stort kapital.
Att investera i guld är ett kärt ämne. Värdet uppfattas som stabilt eftersom nytt guld inte kan tillverkas. Guldpriset har också en tendens att gå upp när börsen går ner, liksom det går upp när inflationen är hög. Anledningen till detta är att när aktiemarknaden går ner minskar efterfrågan på aktier som tillgångsslag och placerare väljer att leta efter nya tillgångar att investera i. I volatila börstider anses fysiskt guld vara en ”safe haven” då detta inte styrs av finansiella instrument och institut utan enbart av utbud och efterfrågan. Många centralbanker har en guldreserv. Guld är dessutom momsbefriat i hela EU, jämfört med silver där momsen är 25%.
En investerare som, i största möjliga utsträckning, vill minimera sin risk väljer oftast att placera sitt kapital på ett sparkonto. I dagens läge är det dock en investerarstrategi som sannolikt kommer generera en ytterst dålig avkastning då räntorna ser ut att vara fortsatt låga under en längre tid framöver. Låg risk innebär allt som oftast låg avkastning.
Lägg inte alla ägg i samma korg
När det kommer till investering i aktier kan det vara bra att sprida riskerna, detta för att minska såväl den bolagsspecifika risken men även den branschspecifika och geografiska risken. Det betyder att det är klokt att inte placera hela sitt kapital inom exempelvis läkemedelsbranschen eller hela sitt kapital på den svenska börsmarknaden. Med en bra spridning minskar risken och därför kan investmentbolag vara bra att börja med för den som är ny på att spara i aktier. Investmentbolagen äger i sin tur andelar i flera olika bolag. Genom att köpa aktier i ett bolag som exempelvis Investor eller Kinnevik skapas alltså automatiskt en riskspridning. Dessutom är det inte ovanligt att investmentbolagen handlas till rabatt och därmed kan en investerare indirekt köpa in sig i investmentbolagets innehav till ett lägre pris än om investeraren skulle ha köpt aktier i vart och ett av dessa bolag separat. Historiskt sett har investmentbolagen presterat bra och det finns flera att välja bland.
Läs även: ”Uppnå 100 procent direktavkastning – magin med Yield On Cost”
Med detta sagt, ta vara på ditt kapital på ett ansvarsfullt sätt och kom igång med ett långsiktigt sparande via Sveriges bästa bank – Avanza! Skapa ditt konto via nedan länk.