Vid en analys av ett bolag tittar man som investerare bland annat på bolagets utdelning eller direktavkastning. Utdelningen visar hur stor del av årsvinsten som delas ut till aktieägarna och direktavkastningen visar det procentuella förhållandet mellan utdelningen och marknadsvärdet på bolagets aktier.
Många värdebolag på Stockholmsbörsen väljer att dela ut mellan 50-70 procent av årsvinsten medan de flesta tillväxtbolag inte har någon utdelning alls. De bolag som väljer att slopa utdelningen tenderar att istället återinvestera vinsten i bolaget i syfte att ytterligare accelerera sin tillväxt.
Denna artikel kommer att gå igenom börsbolagens genomsnittliga utdelningstillväxt och hur tillväxten påverkar aktieportföljens direktavkastning i förhållande till betalat pris per aktie – Yield On Cost (YOC).
Hur hänger vinsttillväxt och utdelningstillväxt ihop?
Vikten av att ha en långsiktig investeringshorisont blir än mer uppenbart när man tittar på effekterna med YOC och utdelningstillväxt.
Nedan följer ett exempel för att konkretisera detta.
Bolag X delar varje år ut 40-60 procent av årsvinsten till sina aktieägare. Bolag X har en genomsnittlig vinsttillväxt på 15 procent per år. Bolag X har därmed även 15 procent per år i utdelningstillväxt förutsatt att Bolag X bibehåller utdelningsandelen. Efter 5 år med 15 procent vinst -och utdelningstillväxt så kommer den ackumulerade utdelningstillväxten att vara 100 procent. För att konkretisera ytterligare; om utdelningen per aktie var 1 krona år 1 så är den 2 kronor år 5. Det innebär också att YOC (utdelningen/betalat pris per aktie) var 2 procent år 1 så är den 4 procent år 5.
Direktavkastningen är sannolikt fortfarande omkring 2 procent då den förhåller sig till det aktuella marknadsvärdet på Bolag X aktier. YOC förhåller sig däremot till anskaffningsvärdet på Bolag X aktier år 1 och har därmed stigit.
Avanza Bank – 100 procent direktavkastning
Avanza Bank är ett bolag vars vinst och utdelning har stigit så pass mycket att marknadsvärdet på bolagets aktie år 2002 nästan motsvarar utdelningen per aktie år 2020.
Den 1a januari 2002 kostade Avanza Banks aktie 2,56 kronor, år 2020 motsvarade Avanza Banks ordinarie utdelning per aktie 2,30 kronor. Detta innebär att en investerare som köpte Avanza-aktier år 2002 idag har en YOC motsvarande 89,84 procent. Denna utveckling är naturligtvis extraordinär men det är ett exempel som tydligt åskådliggör effekten med utdelningstillväxt.
Jämför din utdelningstillväxt med din löneökning
För att förstå vikten av utdelningstillväxten i din aktieportfölj kan den ställas i relation till den genomsnittliga löneökningen på din befintliga arbetsplats. Den genomsnittliga löneökningen i Sverige är 2,4 procent per år. Vi antar att den genomsnittliga vinsttillväxten bland värdebolagen på Stockholmsbörsen är 8% och därmed följer den genomsnittliga kursutvecklingen sedan år 1986. Detta innebär därmed att även den genomsnittliga utdelningstillväxten bland värdebolagen är 8% förutsatt att bolagen bibehåller sin utdelningsandel. Det kan därmed konstateras att utdelningstillväxten krossar lönetillväxten i procentuella termer.
Nedan följer ett räkneexempel.
Investerare X placerar 10 000 000 kronor i Portfölj X, portföljen har 4 procent genomsnittlig direktavkastning år 1. Investerare X har alltså en årlig utdelning på 400 000 kronor, ca 33 333 kronor per månad. Portfölj X har en utdelningstillväxt på 8 procent per år.
Anställd X jobbar som på Bolag X och väljer att inte placera något kapital i aktier. Anställd X har en årslön på 400 000 kronor, ca 33 333 kronor per månad. Anställd X har en genomsnittlig lönetillväxt på 2,4 procent per år.
Nedan tabell visar utvecklingen på Investerare X utdelning och Anställd X lön mellan år 1-10.
Sammanfattningsvis – en balanserad aktieportfölj bestående av värdebolag med en utdelningstillväxt som följer vinsttillväxten kommer på lite längre sikt att bli en väldigt framgångsrik utdelningsportfölj och kassako.
“If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die”
– Warren Buffett”
Läs även: ”Vad är en rimlig avkastning på börsen?”
Med detta sagt, ta vara på ditt kapital på ett ansvarsfullt sätt och kom igång med ett långsiktigt sparande via Sveriges bästa bank – Avanza! Skapa ditt konto via nedan länk.