Bakgrund
Azelio grundades år 2006. Bolaget arbetar med lagring av solenergi och har utvecklat ett system med stirlingbaserad termisk solkraft med termisk energilagring för elproduktion dygnet runt, eller när efterfrågan är som störst. Energilagringen sker i en unik produkt som bolaget har utvecklat – TES.Pod. Produktnamnet är en förkortning av Thermal Energy Storage Power On Demand. Med andra ord är TES.Pod en behållare eller lagringsenhet av värmeenergi. Azelio själva beskriver sin TES.Pod som ett energilager.
Tekniken – hur fungerar Azelios system?
För att förstå hur Azelios system fungerar behöver man först lära sig vad produkten består av för olika delsystem. Enkelt sammanfattat består produkten av: en container med energilager (TES.Pod), stirlingmotor och generator.
- Azelios energilager laddas med el från sol -eller vindkraft eller med värme från termisk solkraft (CSP).
- Uppladdningen medför att återvunnen aluminiumlegering i energilagret värms upp till ca 600°C. Aluminiumlegeringen genomgår en fasomvandling från fast till flytande form och energilagret kan då behålla aluminiumets värme under en längre tidsperiod.
- Värmen kan när som helst, med hjälp av en värmeöverföringsvätska, överföras från energilagret till en stirlingmotor som i sin tur driver en generator som producerar elektricitet. Utöver elektricitet producerar produkten även 55-65 °C värmeenergi som kan användas till industriell uppvärmning.
Det krävs att tilläggas att värmeenergin som uppstår i energilagret (från aluminiumlegeringen) inte skickas ut i stirlingmotorn per automatik – det sker på begäran. Detta möjliggör att elektriciteten endast genereras när den faktiskt efterfrågas. Detta minskar energispill och därmed kostnaden för den genererade energin.
I korthet kan man alltså förklara det enligt följande: Azelio genererar förnybar energi som är styrbar. Energin kan därmed göras tillgänglig var som helst och när som helst. Det som är helt avgörande och som gör tekniken unik är lagringen av värmeenergi. Utan en fungerande lagring av värmeenergi går det inte att göra den styrbar och effektiv.
Försäljning – hur tas produkten emot av marknaden?
Idag har Azelio 15 stycken signerade MOU:er (Memorandum Of Understanding) som motsvarar 5,4 GWhe (2021-2025). Detta motsvarar en potentiell omsättning omkring 18,5 miljarder kronor. MOU:er innebär en avsiktsförklaring med tydligt uppdragna mål för order och produktionsschema, inklusive riktpriser och produktspecifikation. I korthet kan det beskrivas som potentiella kunder till Azelio vilka har visat ett starkt intresse för bolagets produkt följt av ett tydligt handslag.
Utöver dessa avsiktsförklaringar har även bolaget fått så kallade ”kvalificerade förfrågningar” motsvarande 170 miljarder kronor. En kvalificerad förfrågan kan snarast beskrivas som en intresseanmälan utan tydligt handslag.
Vidare har Azelio även fått tre stycken mindre kommersiella ordrar i; Dubai, Egypten och Sverige. Den största ordern i Egypten omfattar omkring 1,5 miljoner dollar.
Azelios teknik erbjuds till kunder på den globala energimarknaden med initialt fokus på installationer för 0,1MW-20MW. Lite längre fram i tiden är målsättningen att även ta sig an större projekt upp till 100MW.
Azelios målsättning
Bolaget planerar att påbörja sin kommersialisering och volymproduktion i september 2021. Denna volymproduktion innebär att produktionskapaciteten utökas till 23 000 enheter vilket motsvarar en omsättning på 13 miljarder kronor. Det betyder att den befintliga kapaciteten i fabriken i Uddevalla mer än dubblas.
Azelio uttrycker i sin årsredovisning för 2020 att deras målsättning är att producera:
- 4 000 stycken enheter under de första 12 månaderna från volymproduktionens start
- 6 000 stycken enheter under år 2022
- 17 000 stycken enheter under år 2023
- 35 000 stycken enheter under år 2024
Analys – Azelios potentiella vinst och värdeutveckling
Beaktat att 23 000 enheter skulle motsvara en omsättning på 13 miljarder kronor omsätter en enstaka enhet omkring 565 200 kronor. Därmed, ifall försäljningen skulle följa produktionsmålen så skulle bolaget omsätta omkring 20 miljarder kronor under 2024. Bolaget beskriver även att de har för avsikt att uppnå en EBIT-marginal på minst 15 procent. EBIT 2024 skulle alltså motsvara 3 miljarder kronor. Om vi antar en vinstmarginal på 10 procent och en P/E-multipel på 30 skulle det motsvara ett bolagsvärde på 60 miljarder kronor. Ställt i relation till befintligt bolagsvärde runt 4,5 miljarder kronor skulle detta innebära en värdestegring på drygt 12 gånger under en treårsperiod.
Det är dock viktigt att komma ihåg att denna utveckling kräver (1) att bolaget lyckas konvertera MOU:er samt kvalificerade förfrågningar till faktiska ordrar, (2) att bolaget lyckas skala upp produktionen och i förlängningen leverera på dessa ordrar samt (3) att bolaget har en effektiv produktion och organisation så att de kan uppnå det uppsatta målet om 15 procent i EBIT-marginal.
Övrig information
- Azelio är idag ett snabbväxande bolag med cirka 200 anställda.
- Azelios system och prestanda verifierades av det världsledande industricertifieringsbolaget DNV-GL den 19e oktober 2020. Bolagets energilagringssystem fastställdes därmed i enlighet med specifikationen om 13kW uteffekt med en lagringskapacitet motsvarande 13 timmars elproduktion. Teknikrisken måste därmed anses vara låg och det underlättar för potentiella kunder till Azelio att beviljas finansiering för projekt med Azelios teknik.
- En livscykelanalys utförd av RISE Institute visade att klimatpåverkan av Azelios energilagringssystem är 29 procent mindre än den för litiumjonbatterier och dramatiskt mindre än för diselgeneratorer.
- Azelios system har en total verkningsgrad om upp till 90 procent från el till utgående energi.
- Bolaget genomförde en riktad nyemission den 10e mars 2021 omfattandes 596 miljoner kronor till en kurs på 56 kronor/aktie.
- Bolaget har idag 700 miljoner kronor i kassan och således en runway på drygt 2 år med nuvarande burn-rate.
- Under en extra bolagsstämma i juni 2021 fattades beslut om ett långsiktigt incitamentsprogram till ledande befattningshavare i form av teckningsoptioner. Teckningskursen för optionen sattes till 150 kronor/aktie med en teckningsperiod under H1 2024. Incitamentsprogrammet innefattar emission av högst 2 200 000 teckningsoptioner. Ett beslut som indikerar stort förtroende hos styrelsen och ledningen i bolaget.
- Azelio har idag 16 stycken godkända patent samt 12 stycken ansökningar om patent.
Ovan information har bidragit till att BillieBillion är optimistisk till Azelios framtidsutsikter och att bolaget utgör en del av aktieportföljen. Med det sagt vill BillieBillion också uppmana alla investerare till att göra sina egna bolagsanalyser och att denna artikel inte ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning.