Turbulens deluxe där småbolag tar smällen
Året 2023 blev allt annat än lugnt. Inflationspanik, extrema räntehöjningar, AI-oro, fetmapreparatshype, fortsatt krig i Europa och inte minst en upptrappning i konflikten mellan Israel och Palestina. Under året har svenska små och medelstora bolag genomgått en sällan skådad multipelkontraktion, främst som ett resultat av fondernas stora säljflöden. Små och medelstora bolag var i genomsnitt ner 70–80% från femårshögsta under oktober månad. Nedan bild visar ett axplock över de 44 bolag på respektive lista som sjunkit mest från femårshögsta.
Som en jämförelse kan man ställa ovan siffror i relation till den nedgång som inträffade under finanskrisen 2008. Det förefaller tydligt att den krasch vi såg under 2022 och 2023 helt klart är jämförbar med börskraschen under finanskrisen (se nedan bild). Nedgången i svenska små och medelstora bolag var till och med mildare under finanskrisen. Jämförelsen är förvisso något oren eftersom nedan siffror inte baseras på respektive bolags femårshögsta utan i stället utgår ifrån ett fast datum när Stockholmsbörsen som helhet toppade. Gissningsvis är siffrorna trots detta snarlika eftersom enskilda bolags aktiekurser i regel tenderar att nå sin topp i samband med att breda index gör det samma.
De små och medelstora bolagen har fortsatt långt kvar till nya högstanivåer trots att årsslutet bjöd på en ordentlig återhämtning. I genomsnitt är medelstora svenska börsbolag ner -47% sedan femårshögsta och för småbolagen är motsvarande siffra -70%. Det innebär att de medelstora bolagen i genomsnitt behöver stiga med 90% för att nå nya högstanivåer och småbolagen behöver stiga med hela 230% i genomsnitt.
Hög avkastning och volatilitet i portföljen
Sammantaget känns det skönt att ha tillryggalagt denna utomordentligt tuffa investeringsperiod. Dessutom gör BillieBillion-portföljen, trots turbulensen, sitt tredje bästa år någonsin. Avkastningen i portföljen summerades till 28,08% och avkastningen på det egna kapitalet uppgick till 35,93%. Sedan år 2017 har värdet på det egna kapitalet i portföljen stigit med 431,46% vilket motsvarar en CAGR på 27%.
Volatiliteten i portföljen har dock varit osedvanligt hög som ett resultat av extrem koncentration. Under de senaste veckorna har koncentrationen minskat och portföljen blivit betydligt mer diversifierad. Syftet är att uppnå en mer stabil och jämn avkastningskurva framöver. Idag består portföljen av 25 stycken innehav, där största innehavet utgör omkring 22% av totalen. Portföljen har i större utsträckning än tidigare viktats mot små och medelstora bolag med stabila balansräkningar och starka kassaflöden. Det är i detta segment BillieBillion ser bäst avkastningspotential i relation till risken under 2024. Nedan bild skildrar BillieBillions befintliga portföljfördelning. Innan omallokeringen utgjordes portföljen till 100% av large cap-bolag.
Portföljens volatilitet åskådliggörs i nedan skärmavbild som visar avkastningen mellan januari 2017 till december 2023. Under 2022 var portföljen ner som mest -60% för att sedan stänga året på -11% och under 2023 var portföljen ner som mest -50% för att sedan stänga året på plus 35,93%.
Småbolag och utländska bolag
BillieBillion bedömer att 2024 blir året då små och medelstora bolag gör revansch på börsen. Dessa bolag har haft några av de värsta åren i mannaminne som ett resultat av den senaste tidens extrema räntehöjningscykel, följt av enorma fondutflöden. De små och medelstora bolagen har drabbats särdeles hårt av flera skäl.
Ett skäl är att större delen av vinsterna i dessa bolag ofta ligger längre fram i tiden. När styrräntan höjs innebär det att även kalkylräntan höjs och att värdet på framtida vinster sjunker tillbaka markant. Ytterligare ett skäl är att små och medelstora bolag inte sällan besitter mindre stabila balansräkningar. När ekonomin tryter och centralbankerna blir restriktiva är det oftast dessa bolag som riskerar att hamna på obestånd. Avslutningsvis leder avsaknaden av stordriftsfördelar till att små och medelstora bolag blir mer priskänsliga vilket innebär svårigheter att effektivt och konkurrenskraftigt prisjustera gentemot slutkunden. Med detta sagt har små och medelstora bolag genomgått ett stålbad under 2022 och 2023 där inte enbart bolagsvinsterna sjunkit tillbaka utan likaså värderingsmultiplarna.
BillieBillion bedömer att dessa bolag det värsta bakom sig och faktumet att allt fler marknadsaktörer gör samma bedömning stärker tesen ytterligare. Ibland gynnar det marknadsaktörer att agera motströms men i somliga fall kan faktumet att flertalet marknadsaktörer gör en och samma bedömning i sig agera som en självuppfyllande profetia. Sannolikheten att de små och medelstora bolagen snabbt värderas upp stiger i takt med att allt fler marknadsaktörer bedömer att de är undervärderade.
Fonder har låtit kapitalet flöda ut ur de svenska små och medelstora bolagen under de senaste åren men så snart Riksbankens tonläge blir aningen mer duvaktigt kommer samma kapital sakteligen leta sig tillbaka. Eftersom likviditeten i små och medelstora bolag i regel är låg borde dessa framtida fondinflöden ha en avsevärd effekt på bolagens värderingsmultiplar. Multipelkontraktionen som präglat bolagen kommer sannolikt växlas mot multipelexpansion.
BillieBillion har även valt att avancera portföljens utländska ägande. Största utländska ägandet finns att hitta i USA och Kazakstan. Amerikanska bolag har fått ta en större plats i portföljen eftersom amerikansk ekonomi ser ut att klara räntehöjningscykeln bäst av alla västvärldens länder. De ser till och med ut att kunna uppnå målsättningen om en ”no landing”. Ett scenario som vore önskvärt så till vida styrkan i ekonomin inte inkräktar på den stadigt avtagande inflationen.
De två Kazakstanska bolagen Kaspi och Halyk Bank har också fått ta plats i portföljen. Någon gång under året kommer en ordentligare överblick och analys över dessa bolag och deras framtidsutsikter. En investering i Kazakstan innebär givetvis en hel del makrorisker som är omöjliga att uppskatta. Samtidigt bedömer BillieBillion att en stor del av dessa risker bör vara inprisade när ett bolag som exempelvis Halyk Bank med en historisk vinsttillväxt på 25% handlas till en vinstmultipel på 2,5.
Kassaflöde och balansräkning fortsatt avgörande
Det behöver dock poängteras att 2024 sannolikt kommer bli ett oerhört tufft år för den reala ekonomin i Sverige, den svenska konsumenten är fattig och högt belånad. Allt tyder på att Sverige kommer gå in i en förhållandevis djup lågkonjunktur. De bolag som har haft finansiella svårigheter under 2022 och 2023 kommer antagligen ha det än tuffare under 2024. Det är därför fortsatt avgörande att utvärdera bolagens förmåga att bibehålla stabila kassaflöden och utvärdera bolagens balansräkningar. Många bolag, inte minst små och medelstora bolag, kommer tvingas genomföra defensiva nyemissioner i syfte att stärka upp svaga balansräkningar och/eller negativa kassaflöden – detta är inte bolag som platsar i BillieBillions portfölj.
Nedan skärmavbild visar de 7 största innehaven i BillieBillion-portföljen. Mer information om portföljinnehaven går att hitta under fliken Portfölj.
Avslutningsvis önskar jag alla läsare en god fortsättning och fortsatt lycka med era investeringar.
Med det sagt vill BillieBillion också uppmana alla investerare till att göra sina egna analyser och att denna artikel inte ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning.
generic priligy However, open procedure is necessary in cases of marked splenomegaly
nwdpb1